» Jess and Jen do New York City!

Varning för långt inlägg. Med många bilder.

10 juli.

Ellis Island


Liberty Island

Tjuren på Wall Street

Central Park från Top of the Rock

Söderut (Empire State Building)

11 juli

Guggenheim Museum

Gick rundtur på NBC studios (fick bl.a. se vart de spelar in Saturday Night Live)

Framåt kvällningen såg vi musikalen The Addams Family, med Brooke Shields!

In person and up close. Vi fick hennes autograf! :)

12 juli

På American Museum of Natural History såg vi dinosaurier

Frihetsgudinnan från New York Water Taxi Tour

De flesta gatorna på Manhattan är spikraka!

13 juli

Bruce n' me. Älskar ansiktsuttrycket de gav honom... inte! Haha!

Jenny och Bono

Meryl Streep såg mest läskig ut

Korta Jenny mellan Leo DiCaprio och Rihanna (sistnämda var himla verklighetstrogen!)

Taxichaffis

Jenny flörtar (hands on!) med Elvis

Vi passade på att hänga med familjen Obama. Här på TGI Fridays. Sveeenadyrt (ca 200kr/person).

Denna dag cyklade vi också i Central Park, och såg musikalen Mamma Mia! på kvällen. Min tredje gång.

14 juli

På filmtur. Här spelades delar av You Got Mail (Meg Ryan och Tom Hanks) in!

Puben i How I Met Your Mother

The Met. Metropolitan Museum of Art.

Washington Square Park. Syns i sista avsnittet av Glee, säsong två!

Duffy Square. Muuuuusikaaaaler!!!


Vid Flatiron Building.

Vi åkte upp i Empire State Building på kvällen.

15 juli

Frukost på Tiffany's! (Snarare utanför, men samma sak ju!)

Gick en rundtur på Radio City Music Hall

Fick träffa en äkta Rockette!

Rundtur i Central Park, med filmtema. Kändaste bron i parken, har varit med i flertalet filmer.

John Lennons minnesplats, precis bredvid Strawberry Fields.

Såg musikalen nedan på kvällen. Inspirerad av Journey's "Don't Stop Believing". Gammal rockmusik.

Såg också Brooklyn Bridge, från Brooklyn!

16 juli

Rundtur inne på the Gershwin Theater, där WICKED spelas. Något av det bästa och roligaste vi gjort! Vi fick en inblick i hur mycket jobb det ligger bakom varje musikal och hur hårt skådespelarna får jobba, vi fick se lite videos, ställa frågor och så berättade de om saker som gått fel under shower. Som gången Shoshana Bean (Elphaba) inte såg slutet av scenen på grund av rök och sprang rätt ut i orkestern. Oj då. 30USD väl spenderat!

Orginalklänningarna! Jag = tokig! Så.Häftigt!

Vi tog även en guidad tur vid Lincoln Center, fotade Juilliard och gick på sista Harry Potter filmen på kvällen.

Den 17 juli åkte vi hem - jag till Chicago, Jenny till San Francisco. Hade gärna stannat lite längre! Eller MYCKET längre. Underbar resa! Hann med massor. Nästa gång blir det chill och fler musikaler, helt klart. Hoppas mina många bilder sa mer än den långa text jag inte orkar skriva.

Klockan är snart fyra på morgonen, kom hem sent efter en musikal i downtown Chicago med Fenny. Ville få klart det här. Uppdaterar om Winsconsin och Little Sweden om några dagar!

Todiloo!

» Stress, stress, stress

Eftersom jag valde att inte göra någon av alla mina fotouppgifter under NYC resan (vi hade fullt upp ändå), ligger jag nu efter. Satt ett par timmar igår kväll och några i morse (tack snälla att jag inte jobbar mer än 3h/dag denna vecka!) med min 10 minuter långa muntliga presentation om Annie Leibovitz (hon som tog John Lennons sista foto i säng med Yoko Ono, Whoopi Goldberg i ett badkar fyllt med mjölk och Demi Moore naken och gravid... yup, jag stack ut lite då de andra pratade om döda fotografer som fotat svart/vitt under andra världskriget eller abstrakta former, likt en riktigt inzoomad paprika!). Haha. Gick hyfsat. ;)

Senare kom jag på att idag (den 20:de) minsann är sista dagen för mig att välja dag att flyga hem, om jag inte vill betala 100 dollar extra. Så efter ytterligare en konversation gällande Gud och Big Bang med L (vet inte hur vi hamnar där så ofta... kommer aldrig något bra ut ur det. Men vi avslutar alltid med: "You believe what you want to believe and I believe what I want to believe. That is OK.") och efter att jag lovat henne att skicka kinapuffar efter att jag åkt hem ("For Christmas. And lots of it!" Haha, tack mamma! De är nästan slut. Redan.) så bestämde jag mig till slut. Om allt går som det ska så står jag på svensk mark, i Göteborg, den 1 november 2011! Det är en tisdag. Mamma eller pappa (eller båda) - you better be there!

Jag verkar vara den enda au pairen som är åtmindstonde lite lättad över att jag nu går in på slutspurten, 3½ månad (inkl. en tre veckors semester med Johanna!). Here we go! :)

Bilder kommer förhoppningsvis imorgon!

» Tillbaka till verkligheten

Idag känner jag mig som sju svåra år. Att lämna New York City, vår perfekta lägenhet och bästa kompis Jenny var jobbigt, jobbigare än jag först trott. När jag landat på O'Hare (utan att veta hur jag skulle ta mig därifrån) så kom jag på mig själv med att tänka: "Jag önskar att jag var på väg hem nu. Hem hem." Kom in på sjuksköterske programmet på Halmstad högskola igen (där medelpoängen tydlingen var 19.70... högt!) och kände: "Oj, vad skönt det hade varit att bara plugga igen, bo hemma, bara vara." Min tredje våg av hemlängtan, kanske. De varar oftast inte länge och under totalt 9 månader tycker jag att det är rätt acceptabelt - det kunde varit mycket värre.

Jag tog en taxi från flygplatsen, betalade 58USD (370kr) och kom hem till L som absolut var tvungen att prata i två timmar konstant, medan jag packade upp mina väskor och visade vad jag köpt. Det gjorde mig på bättre humör, trots att jag helst hade sovit. L har alltid något roligt att berätta, ofta om konstiga drömmar hon haft.

Utanför mitt rum låg två paket hemifrån. Tack mamma, pappa, Linn, Agneta och Glenn! Det gjorde mig så glad! Svenskt godis är verkligen det bästa som finns... L hoppade över kinapuffarna så fort hon såg dem, med stora ögon sa hon: "These are SO GOOD!" Absolut.

Jag sitter utomhus nu, har precis ätit. Det är varmt, kl. 19.00, runt 32C i skuggan. Ca 22C inomhus, svinkallt i jämförelse. Jäkla AC. Jag är trött och inte på något vidare humör, skillnaden mellan Naperville och NYC är lite för drastisk, under åtta dagar har jag inte haft en lugn stund. Sirener, tutande, skrik, prat - högljutt! Rörde inte vi på oss så gjorde alla andra det, stekande solsken, runt 35C varje dag, hela tiden. Kvavt nere i tunnelbanan, kallt på tågen, ring och reservera dit, ring och reservera hit, stressa fram, stressa tillbaka, vilket tåg???? McDonals varannan dag, låt oss hoppa över frukost för att äta sen lunch, köa, meeer kö, är det din eller min tur att betala? Highfive, kram, jag kommer sakna dig...

Vi hade massor med roligt, höll ihop, skrattade åt missöden (efter lite skrik och några fula ord), gick till sängs sent och låg och drog oss på morgonen. Förutom den dag vi åt Frukost på Tiffany's, för det är ju något man måste ha gjort. Vi hann se det mesta av intresse och sa att "nästa gång vi kommer på besök ska vi hänga i Central Park, äta ute och gå på musikaler" - vi ska bara spara lite till.

C är på camp kommande vecka, så jag har noll koll hur mitt schema kommer se ut. Mycket städning och matlagning, förutspår jag. Nästa helg åker vi till Wisconsin på semester. Fint! Ska uppdatera med bilder från veckan lite senare, kanske imorgon. Mappen är 12GB stor och innehåller över 2000 bilder och videos. Oj.

» Neeeeeew Yoooork

New York City, kl. 00.45, onsdag natt:

Nyss hemkommen från ett dyrt, men väl värt, stopp på Broadways Winter Garden Theater och musikalen Mamma Mia! (som var otroligt bra, igen!) har jag nu ett par minuter att uppdatera er...

På fyra dagar har vi hunnit med följande: Top of the Rock, Ellis Island, Liberty Island, Guggenheim, NBC studio tour, The Harry Potter Exhibit, musikalen The Adams Family (med BROOKE SHIELDS!!), American Museum of Natural History, New York Water Taxi Tour, biofilmen Bad Teacher, Madame Tussaud's, cykeltur i Central Park (från söder till norr och tillbaka igen) och dagens musikal. Vi har också "besökt" Lincoln Center och Juilliard. Shoppat lite, har vi också gjort, såklart.

Vädret här är mestadels stekhett, så varmt att man fruktar att gå ut. Fast man gör det ändå, vi är ju i New York. Och vi älskar livet här. Efter tre dagar ensamma i en främlings lägenhet (som jag pratat med via telefon en gång) fick vi idag träffa R och S, de är supergulliga. Vårt rum är litet, men helt acceptabelt. Vi får använda köket. De bjuder på frukost. Fint. Tunnelbanan ligger runt hörnet och Times Square 10 minuter bort. Vi trivs! ;)

Imorgon blir det en guidad busstur som visar oss vart kända filmscener spelats in och troligtvis Empire State Building framåt kvällen, kanske Museum of Modern Art och en guidad visning av Radio City Music Hall innan dess. Man hinner inte med hälften av vad man vill har det visat sig... todiloo så länge! :)


Framför Frihetsgudinnan på Liberty Island.

» We're soon on our way

"Jag, solkräm? Behövs inte! Jag blir varken röd eller brun."

Just de där orden smakar inte särskilt gott, när jag nu får lov att äta upp dem. Aj.

Tre timmar i solen (inte ett moln på himlen, 35 grader C), vid poolen, på magen, brände ryggen och benen rätt ordentligt. Jag är illröd. När min värdmamma såg vad som hänt så spang hon (eller ja, hon kan ju inte direkt springa med sin opererade fot...) efter Aloe Veran: "Varje timma! Kliar det? Gör det ont? Här har du en annan salva som lindrar klådan. Hur ska du kunna sova i natt? Kan jag få se det igen? Om du behöver hjälp, säg bara till! Åh, jag lider med dig." osv, osv. Haha! Känns hyfsat nu (och då ligger jag till och med på ryggen), så det ska nog gå bra! Men solen är stark här, så ska definitivt ta det lugnt med solandet i framtiden.

Idag (klockan är snart 2 på morgonen) drar jag och Jenny till New York City! Tänka sig. Vid 9.00 kör min värdpappa mig till flygplatsen, han var snäll och erbjöd sig trots att jag sa att jag tänkt ta tåget. Fint. Har packat klart (fullt i resväskan) och är redo för en toppenvecka i min favoritstad. Med min favorit tjej. Och miljoner andra människor (högsäsong, *yay*).

Jag tar med datorn, så finns det tid (pressat schema, mycket att hinna med) så uppdaterar jag gladeligen er om vad som händer under dagarna.

Dags att sova! :)